De Witte Merel | Ontstaan

Hoe het begon

In 1996 werd de Witte Merel geboren. Maar daar ging al een heel verhaal aan vooraf…

Enkele leerkrachten en ouders hebben een zot idee: kunnen we niet zelf een schooltje beginnen? Nadat het idee eerst werd weggelachen, gingen de ouders de optie toch wat grondiger bekijken. De bal ging langzaamaan aan het rollen.

Tijdens het schooljaar ’94-’95 kwamen Guy, Martine, Lin, Geert, Stef en enkele ouders regelmatig bij elkaar om hun plan verder uit te werken. Het moest een schooltje worden met kleine, gemengde leefgroepen waar kinderen zich thuis konden voelen. Waar ze zich niet alleen cognitief, maar ook emotioneel en creatief zouden kunnen ontplooien. 

Dat leidde in de zomer van 1995 tot de eerste infoavonden. Op de valreep werden 50 kleuters en lagere school kinderen ingeschreven. Ouders, leerlingen, vrienden, familie en leerkrachten toverden het gebouw in de Veltwijcklaan 134 om tot een schooltje. In de eerste week doopten de leerlingen de school tot de Waterval.

De Witte Merel vliegt uit

In 1996 wordt de Waterval grote broer: op de Kapelsesteenweg opent dan de Witte Merel.

Sindsdien zijn deze twee afdelingen flink gegroeid in aantal kinderen, maar ook in teamleden. Daarom moesten de gebouwen ook een grondige update krijgen. De Waterval en later ook de Witte Merel kregen elk een nieuwe kleuterblok in de tuin. Enkele jaren later volgden voor beide scholen een volledige nieuwbouw voor de lagere school.

Onder de vleugels van vzw De Step

Zoals elk schip een kapitein heeft, hebben onze scholen ook een bemanning die mee verantwoordelijk is voor de koers die we varen. Vzw De Step heeft een overkoepelende raad van bestuur die de werking van beide scholen organiseert en opvolgt.